Türkçe Konuşan Ülkeler Tek Çatı Altında Toplanıyor

Turgut Özal’ın Hayalini Abdullah Gül Gerçekleştirdi

T

ürkçe konuşan ülkeleri bir şemsiye altında toplamayı hayal eden 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın hayalini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gerçekleştiriyor. Özal döneminde zirvelerle başlayan ve kurumsal bir çerçeveye oturtulamayan ‘Türkçe Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi’ milletler arası bir teşkilat haline geliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde 15-16 Eylülde İstanbul’da gerçekleştirilecek olan zirvede Konseyin kuruluşu resmen açıklanacak. İstanbul’daki zirveye Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in yanı sıra Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ve ülkesinde yapılan darbeyle iktidara gelen Kırgızistan Devlet Başkanı Roza Otunbayeva da katılacak.

Genel Sekreter Akıncı

Türkçe Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi’nin Genel Sekreteri olarak bir Türk belirlendi. Türkiye’nin Moskova eski Büyükelçisi Halil Akıncı’nın ismi üzerinde mutabakata varıldı. Konsey Türk dünyasında problemli milletler arasında çözüm sağlamanın yanı sıra çeşitli siyasi olaylara karşı da ortak duruş sergileyecek.

Türk dünyası ülkelerinde farklı dillerin kullanılması en büyük problem olarak gösteriliyor. Zirve sırasında her ülkenin kendi lehçesine dair çeviriler yapılırken sonuç bildirgesi ise her lehçede ve İngilizce olarak yayınlanacak. Diplomatik kaynaklar TİKA’nın katkılarıyla çıkarılan Türkçe lehçeleri sözlüğünün ortak dil konusunda önemli bir adım olduğunun da altını çiziyor.