Prizren’de Sinan Paşa Camii İbadete Açıldı

K

osova’nın Prizren şehrinde tarihi Sinan Paşa Camii, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın katıldığı törenle açıldı. Geçtiğimiz cuma günü Makedonya’nın Üsküp şehrinde tadilatın bitmesi sonrasında ibadete açılan Mustafa Paşa Camii’nin ardından Kosova’da gerçekleşen bu açılış, bölge Müslümanlarının yüzünü güldürürken, Türkiye’ye olan sevgiyi de artırdı. Biri Üsküp’te, diğeri Prizren’de bulunan ‘iki nazlı yadigâr’ın altında eller artık semaya kalkacak.

Kosova’nın Prizren şehri, tarihi günlerden birini yaşadı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kosova ziyaretinin ikinci gününde, TİKA tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan Prizren’deki tarihi Sinan Paşa Camii’nin açılışını yaptı. Şadırvan Meydanı’nda düzenlenen açılış töreninde Bekir Bozdağ’ın yanısıra, Kosova Başbakan Yardımcıları Behçet Pacolli, Mimoza Kusari Lila ve birçok bakanın yanında, Belediye Başkanı, KFOR Komutan Yardımcısı, TİKA Başkanı Serdar Çam, Türkiye Milletvekilleri Hüseyin Bürge, Kemal Şerbetçioğlu, ve çok sayıda davetli hazır bulundu.
Açılış konuşmalarından önce Kuran’ı Kerim’den ayetler okundu. Ardından Sinan Paşa Camii’nin tarihi ve restorasyon çalışmalarını içeren bir sinevizyon gösterisi düzenlendi. Bozdağ, açılışta yaptığı konuşmada:
“Her köşesi tarih kokan, sayısız sanat eserleriyle dolu olan bu güzel coğrafyanın, ortak tarihi ve kaderi paylaşmanın verdiği yüksek bir tecrübeyle kardeşlerimizin, dostlarımızın, soydaşlarımızın ve akraba topluluklarımızın, Evladı Fatihan’ın silinmez izleriyle dolu. Sinan Paşa Camii de onun emarelerinden biridir” dedi. “Türkiye’nin İstanbul’u varsa, Kosova’nın da Prizren’i var” diyen Bozdağ, Kosova’nın bağımsızlığını ilan ettiği günün heyecanını en az Kosovalılar kadar, en az Prizrenliler kadar, büyük bir heyecan, büyük bir sevgi ile ayakta alkışladıklarını hatırlattı.
Teravih Burada Kılınacak
Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Bekir Bozdağ, “Prizrenli kardeşlerimiz, ilk teravih namazını inşallah burada eda edecekler. Bundan sonra da inşallah sizlerin duaları ve destekleri ile bu ulu mabet, nice yüzyıllarca sizlerin hizmetinde olacaktır” dedi.

Kosovalı yetkililerin de yaptığı konuşmalarının ardından Bozdağ ve beraberindeki heyet ile Kosovalı üst düzey yetkililer kurdele kesimi için Sinan Paşa Camii’ne doğru hareket ettiler. Alkışlar eşliğinde kurdelenin kesilmesinin ardından, yeniden ibadete açılan Sinan Paşa Camii gezildi. Konuklar ve ev sahipleri hep birlikte camide ilk namazı kıldı. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Kosova’da görevlendirilen Türk Birliği’ni de ziyaret etti.