2 Nisan 1526’da Türk Sultanı Babür Şah ile Afgan hükümdarı İbrahim Ludi arasında Hindistan’ın Paniput şehri yakınında yapılan tarihin en büyük meydan savaşı.
Türk Sultanı Babür Şah 1504’te Kâbil’i fethedip kendisine başşehir yaptı. Aynı zamanda Gazne’yi aldı ve kısa zamanda Afganistan’ın büyük bir kısmını içine alan bir devlet kurdu. 1511 Ekiminde Semerkant imparatorluk tahtına oturdu. Bir ay sonra Taşkent’i, Buhara’yı aldı, bütün Maveraünnehr’e sahip oldu.
Babür Şah Hindistan’ı fethetmek için 1519’da Hayber’i geçerek Hindistan topraklarına girdi. 1526 yılında, yani Osmanlılar’ın Mohaç seferinden birkaç ay önce, Paniput ovasında Afgan hükümdarı Sultan İbrahim Ludi’nin yüz bin asker ve bin filden müteşekkil büyük ordusu ile karşılaştı. Babür’ün ordusu 10-15 bin kadardı. Filleri yoktu, topçuları vardı.
Muharebe Taktiği
Babür, beyleri ile istişare yaparak ordusuna gereken savaş düzenini verdi. Ordunun sağ kanadının ucunu Paniput şehrine dayadı. Önüne kendi yazdığı gibi Rum (Yani Osmanlı) usulüne göre birbirine bağlı arabalar dizdi; her araba arasına 6-7 tuğra (Bir çeşit yere dikilmiş kalkan) koydurdu. Usta Ali Kulu’nun komuta ettiği tüfekçilerini bunların arasına yerleştirdi.
Sol kanadının ucunu da çukur ve kesilmiş ağaç dalları ile yapılmış bir engele dayadı. Önde bazı yerlerde araba ve tuğralar arasında birbirinden bir ok atım uzaklıkta 100-150 atlının birden çıkıp ileri atılabilecekleri gedikler bıraktı.
Paniput ovasında Türk ve Afgan orduları 7-8 gün kadar karşı karşıya kaldılar. Bu günlerde Türk akıncıları aralıksız Afgan ordusuna karşı akınlar yaptı, hemen hemen hiç karşılık görmediler. Bir gece 4-5 bin akıncı Sultan İbrahim Ludi’nin ordugahına kadar sokuldular ve çok zor bir durumda kaldılarsa da kayıp vermeden geri dönebildiler.
Nihayet Afganlılar bu sonu gelmeyen Türk Akınlarından usandıkları için, Türk mevzileri üzerine ilerlemeye koyuldular. Önce hiç görmedikleri kendilerine acayip gelen taktiği görünce şaşkına döndüler. Ne ilerlemeye ne gerilemeye, ne de bulundukları yerde kalmaya karar veremediler.
Babür Şah düşmanın bu şaşkınlığını sezer sezmez, askerlerini her yönden taarruza geçirdi. Top ve tüfeklerle de Afgan mevzilerini dövmeye başladılar. Sevk ve idare edilmeyen Afgan ordusu gerçekten vuruşmaya fırsat bulamadan on binlerce ölü vererek dağıldılar. Savaş yarım gün bile sürmedi. Afgan Sultan’ı İbrahim Ludi’de ölüler arasındaydı.
Zaferi kazanılmasında en önemli faktörlerden biri Babür’ün Osmanlı Topçu Taburu idi. Taburun başında Babür’ün hizmetine girmiş bir Osmanlı topçu subayı “Üstat Mustafa Rûmî Topçu “ bulunuyordu.
Babür Şah’ın ordusu 26 Nisan’da Delhi’yi, 28 Nisan’da Agra’yı, 25 Nisan’da Hampur’u aldı. 10 Mayıs 1526 günü saat 16’da büyük askeri törenle Agra’da imparatorluk sarayına ayak bastı. Daha sonra 25 Nisan’da Agra’da hutbe Babür Şah adına okunmaya başlandı. Böylece Afgan Ludi Devleti yıkılarak Gürganiye Türk Devleti kuruldu.