Haberler

Irak Türkmen Boyları Kitabı Çıktı

B

u haftaki kitabımız Ötüken Yayınları’ndan. “Irak Türkmen Boyları” isimli eserin yazarı, kendisi de bir Irak Türkmeni olan Kerküklü Prof. Dr. Suphi Saatçi.

Suphi Bey için Kerküklü dediysek de ülkemizin önde gelen ilim adamlarındandır.
Mimar Sinan ve Osmanlı mimarlığının klasik çağı, şehir ve medeniyet, geleneksel Türk evi üzerine araştırmaları yanı sıra Irak Türkmenleri üzerine çeşitli sahalarda yazılmış 14 eseri bulunmaktadır.
Halen Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm başkanlığını yürütmektedir.
“Irak Türkmen Boyları” isimli eserde; Irak’taki Türkmen yerleşim merkezlerinde önce yaşayan boyları, oymakları, aşiret ve aileleri, sonra da Türkmenlerin yerleşim merkezlerinin tanıtılması amaçlanmış.
Böylece irili ufaklı Türkmen şehir ve kasabalarının monografik kimlikleri ortaya konulmaya çalışılmış.
Eserin mihenk taşını şu ifadeler oluşturmakta.
“Uzun yıllara dayanan bu araştırma, bilimsel verilen üzerine oturtulmuş, belge ve kaynaklar titizlikle değerlendirilmiş ve bölgenin fotoğrafı abartısız bir biçimde sunulmuş.
Küçülen dünyadaki uluslararası ilişkiler ve politik mücadeleler, uzak yakın komşuların hem doğal hem de beşeri coğrafyalarını doğru tanımakla başlar.
Komşu ülkelerin dillerine ve medyasına bu denli yabancılaşan bir ülke, bu komşularla birlikte geleceğini nasıl inşa edebilir?
Bin yıldan fazla aynı kaderi paylaşan ülkelerin, sorunlarını üçüncü bir dille anlaşarak çözmeleri kolay olabilir mi?
Irak ve Suriye’yi Arapçayla, İran’ı Farsçayla okumaksızın, başka bir dille dostluk ilişkileri, ticari alış veriş yapılması sanıldığı kadar kolay değildir”.
Evet, İngilizceye yüklendiğimiz kadar komşularımızın diline önem verebilseydik, belki bugün en azından halklar arasında daha büyük bir kaynaşmaya sebep olabilirdik.
Lakin öve öve bitiremediğimiz ve çağdaşlaştığımızı zannederek, çağdışı kaldığımız “dil devrimi” yüzünden, bırakın komşu ülkelerle iş birliğini, aile fertlerimiz arasındaki uçurumları hala kapatamıyoruz. Neyse, bu yara derin, kitaba dönelim.
Suphi Saatçi, komşu ülkelerin dillerine bu denli yabancılaşmamız üzerine sözlerini şöyle sürdürmekte.
“Bu gerçekleri hesaba katarak yıllardır üzerinde çalıştığımız Irak Türkmen coğrafyasının; coğrafi, beşeri, sosyal ve etnik yapısını, boy ve oymaklarını, mezhebi ve kültürel yapılarını doğru bilmek, bölgeye bakışımızı etkileyecek, düşünüş tarzımızı ve yorumlarımızı daha sağlıklı kılacak ve hiç kuşkusuz, elimizi daha da güçlendirecektir.
Irak’ın vatandaşı olan Türkmenler, kendi topraklarında insanca yaşamak istiyorlar. Bu onların en doğal ve en demokratik haklarıdır.
Bugüne kadar bağlı bulundukları siyasi otoriteye başkaldırmamış, silaha sarılıp devlete karşı isyan etmemiş olan Türkmenler, ne yazık ki, hak etmedikleri zulme, baskıya, asimilasyon ve soykırımlara maruz kalmışlardır.
Türkmenleri tanımak isteyenler, bu eserle sağlıklı bir yol haritasına sahip olacaklardır”.
(Hüseyin Öztürk)

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74