Diline Sahip Çıkmayan Millet Yok Olmaya Mahkûmdur

K

araman’da, Karamanoğlu Mehmet Bey’in Türkçe’yi resmi dil ilan edişinin 735. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında “3. Gençliğin Türkçe Kurultayı” düzenlendi.

Kurultayın açılış konuşmasını rektör vekili Prof. Dr. Kemal Esengün yaptı.

Prof. Dr. Kemal Esengün  “Dil, bir milleti millet yapan unsurlardan biridir. Eğer diliniz yoksa, eğer sizi asırlar boyu gelecek nesillere aktaracak kültür varlığınız yoksa, sizin ekonomik olarak güçlü olmanızın veya birtakım maddi değerlere sahip olmanızın hiçbir önemi, katkısı yoktur. Dünyada öyle milletler var ki, dil birliğini sağlayamadıkları için, bir dile sahip olamadıkları için zaman içerisinde yok olmuş gitmişlerdir” dedi.

Kurultayın ikinci oturumu başlarken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen mesaj okundu.

Erdoğan, mesajında “Dünyanın en kadim dillerinden biri olan Türkçe yüksek bir medeniyetin, yüksek bir kültürün, sevginin ve hoşgörünün dilidir. Bilhassa Anadolu’da Yunus Emre gibi gönül erlerinin katkısıyla daha da olgunlaşan Türkçe, hepimizin ortak dili ortak mirası olmakla birlikte, birlik ve beraberliğimizin de en önemli teminatlarındandır. Bizler bugün Yunus Emre’nin bize bıraktığı dil mirasını büyük bir sorumluluk içinde taşıyoruz. Bu mirası daha da zenginleştirerek gelecek nesillerimize en iyi biçimde aktarmak için çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi. 3. Gençliğin Türkçe Kurultayı, sonuç bildirisinin açıklanmasının ardından sona erecek.