Cumhurbaşkanı Gül: Bir Millet İki Devletiz

C

umhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-Türkmen İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, son 20 yıl içerisinde Türkmenistan’ın çok büyük atılımlar ve gelişmeler yaptığını, her gittiğinde Aşkabat’ın değiştiğini, dünyanın en modern şehirlerden birisi haline geldiğini gördüğünü söyledi.

Berdimuhammedov’dan Talimat
Gül, bu kadar fazla ekonomik işbirliği ve münasebetler söz konusu olunca bazı problemlerin olmasının gayet normal olduğunu, gerçekçi ve realist olunması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:
”Hiç münasebet ve faaliyet olmazsa hiçbir problem de olmaz. Ama çok fazla işbirliği olunca bazı problemlerin olması da kaçınılmazdır. Ama önemli olan bütün bunların hal yoluna konulması için halisane, samimi ve bu kardeşliğe yakışır bir davranış içinde olunmasıdır hepimizin. Bunu özellikle Türk iş adamlarına ifade etmek istiyorum. Değerli Cumhurbaşkanı ile biz bu konularda konuştuk. Kendisi gayet alicenap bir şekilde hareket ederek, bunların çözümü için talimatlar vermiştir.”
Aramızda protokol yok
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un Türkiye’ye beşinci ziyareti olduğunu hatırlatan Gül, her ziyaretin resmi çerçevede olmadığını, çeşitli vesilelerle ziyaretler yapıldığını söyledi. Gül, şunları kaydetti:
”Ben de 4 defa Cumhurbaşkanı olarak Türkmenistan’ı ziyaret ettim. Aramızda hiçbir protokol söz konusu değildir. Birimizin başarısı, diğerinin başarısıdır. Birimizde bir üzüntü olursa, buna hepimiz de üzülürüz. Bu anlayış içinde inşallah geleceğimiz çok parlaktır. Türk-Türkmen birdir, bir demektir. Arada fark yoktur. Bu anlayış içinde, inşallah istikbalimiz de geleceğimiz de çok daha parlak olacaktır. İşte bu yolda iş adamlarının, Türk ve Türkmen iş adamlarının muhakkak ki çok büyük katkıları vardır. Bundan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. Bir Millet İki Devletiz”
Gül, Ankara’da Berdimuhamedov onuruna verdiği akşam yemeğine birçok Türk iş adamının da katıldığını belirterek, Berdimuhamedov için, ”Tek tek hepinizle tokalaşırken, gördüm ki sizleri benden daha iyi tanıyan kadirli doğanım. Ben sizlerin çoğunuzu ismen tanıyorum, bir defa görmüşümdür ama neredeyse hepinizin hatırınızı sordu, ‘Ne yapıyorsun’ dedi, isminizle hitap etti. Doğrusu bu kadar hepinizi yakından bildiğini, tanıdığını tahmin ediyordum ama bu kadar olduğunu bilmiyordum, onu da itiraf edeyim” dedi.

Aramızdaki Bağlar Gittikçe Gelişecek
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ise iki devlet tek millet olarak Türkiye-Türkmenistan münasebetlerinin gittikçe gelişeceğini ifade etti. İşbirliği alanlarının, teknoloji eğitim ve bilime kaydırılmasının önemine değinen Berdimuhamedov, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Atalarımız aynıdır, özümüz birdir. Aramızdaki münasebetlerin gelişmesinde atalarımızın bize bıraktıkları yardımcı olacaktır. Aramızdaki bağ “iki devlet bir millet” anlayışıyla devam etmektedir. Aramızdaki münasebetler daha da geliştireceğiz. Devlet nişanının takdim edilmesi bunu göstermektedir. Barışın, güvenliğin, sürdürülebilir gelişmenin sağlanması konusunda ortak çabalar sergiliyorlar.

Ülkemizdeki büyük işlerde Türk şirketlerinin büyük payı var. Gerek inşaat, gerek tekstil, kimya alanlarında Türk şirketler büyük işler yapıyorlar. 2011 yılı itibariyle 4 milyar doları bulmuştur, 2010 yılına göre yüzde 25 artış göstermiştir. Yapacağımız işler çok olacak, iş birliğini sürdüreceğiz. Ülkemizde yeni sanayi teknolojilerinin kurulması, endüstriyel bir toplumun oluşması için Türk tarafıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 270’den fazla şirket Türkmenistan hidro karbon kaynaklarına sahiptir. Kaynakları yeniden işleme ve kimya sanayiini geliştirme iki ülke tarafından önem arz etmektedir.”