Türk Dili

“Bayan Mescid” Olur Mu?

 

Ne yazık ki bugün iyice yerleşen ve hemen hemen herkes tarafından kullanılan kelimelerin başında bay ve bayan sözleri geliyor. Eskiden sadece tuvaletlerin kapılarında rastladığımız “bay” ve “bayan” ile bugün artık her yerde karşılaşıyoruz. Câmilerde bile “bayan mescid” lafına rastlıyoruz. Üsküdar’da bir câminin kadınlar kısmının kapısında böyle bir yazı gözüme ilişti. Keşke görmeseydim. “Bayan mescid”le gözgöze gelince neredeyse baygınlık geçirecektim. Neden “hanımlar bölümü” yahut “kadınlar mescidi” değil de “bayan mescid”le hadi sevimsiz kelimeyi câminin kapısına monte ettin, bari doğru söylenişle yazsaydın olmaz mıydı? “Bayan mescidi” demek dururken, niçin mescide bayan diyorsun? Türkçe câhili arkadaşım, mescidin bayanı baymayanı olur mu? Bay câhil, vay câhil, eyvah câhil!

 

 

Batı taklitçiliğinde, özentide, dil ve üslup zevksizliğinde o kadar ileri gitti ki, yüzyıllardan beri kullanılan ve ahengiyle, musikisiyle kulaklarımızı okşayan “bey”, “efendi”, “paşa”, “hanım” kelimelerini kaldırdık, bay ve bayan demeye başladık. Bu zevksiz sözleri sık sık kullanarak ağzımızda sakız yaptık. Hiç “hanımefendi” kelimesindeki asaletle “bayan” sözündeki “yavan” anlam kıyaslanabilir mi?  “İstanbul   Efendisi”ne İstanbul Bayı diyebilir miyiz? “Ali Beyciğim” sözünü “Ali Baycığım” veya “Bay Aliciğim” şeklinde telaffuz edebilir miyiz? Edersek ortaya bir ucube çıkmaz mı? “Ayşe Hanım bizi yemeğe davet etmiş.” cümlesini “Bayan Ayşe bizi yemeğe çağırmış.” Şekline sokarsak ortaya bir garabet örneği, bir dil ve üslup zevksizliği çıkmaz mı?

 

 

Şâirlerimiz diyor ki:

 

Bay ve bayan kelimelerini olur olmaz yerlerde ve rast gele kullananlara hatırlatalımÇ “Bay” zengin demektir. Halk şâiri Seyrânî diyor ki:

 

Ne hikmettir şu dünyâya

 

Gelen ağlar, giden ağlar

 

Soralım yoksula baya

 

Aslı nedir neden ağlar.

 

 

Karacaoğlan da “bay” kelimesini zengin anlamında kullanıp şöyle diyor:

 

Karac’oğlan der ki geçti ne fayda

 

Merhamet kalmadı yoksulda, bayda

 

 

Bir örnek de Ziya Paşa’dan verelim:

 

Ya bisteri kemhada ya viranede can ver

 

Gün bây u gedâ hâke berâber girecektir.

 

 

“Bey” sözüne karşılık olarak kullanılan “bay” hakkında Necip Fazıl merhum da şöyle diyor:

 

Bir şey koptu benden, şey, her şeyi tutan bir şey

 

Benim adım Bay Necip, babamınki Fazıl Bey.

 

 

 

 

İlgili Gönderiler

1 / 79