Balkanlarla bir asır sonra yeniden kucaklaşıyoruz

B

alkan Savaşlarının 100. yılı münasebetiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ve Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu tarafından tertib edilen “1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi” İstanbul’da başladı. Kongreye AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, TBMM Başkan Vekili Meral Akşener, ve dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Justin MCCarthy’in yanı sıra çok sayıda bilim insanı, tarihçi ve siyasetçi katıldı.

Açılışta konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Yıllar önce veda ettiğimiz Balkanlara bu kongreyle yeniden dönüş yapmış oluyoruz. Yıllar sonra Balkanlara yeniden, ‘Merhaba’ diyoruz” dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, “Bugün ne Meral ablam MHP’li, ne Bihlun ablam , ne de ben AK Partiliyim. Bugün hepimiz Rumeliliyiz. Bizim yüreklerimizin toplu vurma vaktidir, içimize sokulan fitne karşısında tek yumruk olmanın zamanıdır” diye konuştu.

TBMM Başkan Vekili Meral Akşener de Rumeli’nin temel taşının kadınlar olduğuna vurgu yaptı. Akşener, barışın önemli bir kavram olduğunu söyleyerek, “Biz her zaman barışı söylüyoruz da nedense büyük devletlerde hiçbir insaf söz konusu değil. Ben mübadele görmüş bir ailenin çocuğuyum” dedi.

Balkan Rumeli Konfederasyonu Başkanı Turan Gençoğlu, tarih boyunca Türk toplumunda göçlerin daima önemli yeri olduğunu belirtti. Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı, göçü yaşayanların geçmişteki durumlarıyla bugünlere geliş hikayesini dünyaya duyurmak maksadını taşıdıklarını söyledi.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Ali Arslan, 2012 yılında sık sık savaşların gündeme geldiğini belirterek, göç üzerinden barışa nasıl ulaşılabileceğini tartışmak üzere organizasyonun düzenlendiğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Murat, Balkan savaşlarının hem Balkan topraklarının hem de Anadolu’nun etnik kültürel yapısının yeniden düzenlendiğini ifade etti. Kongrenin açılış oturumunda, ‘Balkanlar, Savaş ve Göç Kavramları Üzerine’ konusu ele alındı. Kapanış ve değerlendirme oturumunun Bursa’da yapılacağı kongre, 7 Aralık’ta sona erecek.