Haberler

Sultan Alparslan’ın Mezarının Yeri Bulundu

T

ürkmenistan’da yeri tespit edilen mezarın kazılması için Türkmenistan hükümeti ile protokol imzalanacak. Kazıya ODTÜ de destek veriyor.

  Türk Tarih Kurumu eski Başkanı ve öğretim üyesi Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu, Türklere Anadolu’nun kapısını açan Sultan Alparslan’ın mezar yerinin sonunda bulunduğunu açıkladı. Mezar yerinin Merv’de olduğunu Türkiye tespit etti.

    Dışişleri ile Türkmenistan arasında imzalanacak protokolün ardından kazı çalışmalarına başlanacağını belirten Halaçoğlu, kazı çalışmalarına ODTÜ ve TÜBİTAK da yerin altını gösteren cihazlarıyla katkıda bulunacağını belirtti.

Talan Edilmesin Diye 

  Halaçoğlu, Sultan Alparslan’ın mezar yerinin yerle bir edildiği için kayıp olduğunu, ancak 3 yıl süren bir araştırma sonucunda mezar yerini tespit ettiğini söyledi. Halaçoğlu, “Şu anda yerini tam olarak açıklamak istemiyorum, çünkü talan edilmesin istiyorum. Ben Çağrı Bey’in mezar yerlerini inceleyerek yeri tespit ettim. Krokisini çizdim. Türbenin temellerine ulaştım” diye konuştu.

Malazgirt Savaşı’nın Delili

  Alparslan’ın mezarının Türkmenistan’da bulunmasının “Malazgirt Savaşı olmadı” diyenlere  cevap olduğunu ifade eden. Halaçoğlu, “Malazgirt’e gidelim, dedektörle her tarafı dinleyelim. Bu savaş olmasaydı Türkmenistan’da yaşıyor olacaktık” dedi.

 

                                                            ***

Yavuz Bülent Bâkiler’den Ümraniyeli Öğrencilere Türkçe Dersi

T

ürkçemizin bayrak isimlerinden yazarımız Yavuz Bülent Bâkiler, Ümraniyeli öğrencilere tahsil hayatlarında kılavuz olacak etkileyici bir konferans verdi. Hakkari’nin Yüksekova ilçesinden gelip Ümraniye’ye yerleşen Turan ailesinin yaptırdığı kütüphanenin açılışında öğrencilere seslenen Bâkiler, lisan ve dilbilgisinin önemine temas etti.

    Yazar, “Türkçe’yi çok iyi konuşup, yazamıyoruz. Bir binanın yapısında; kum, çimento, demir, ne kadar önemliyse, bir milletin hayatında da lisan o kadar önemlidir. Biz Türk milleti olarak başarıyı yakalayıp, dünyada söz sahibi olmak istiyorsak, ana dilimiz Türkçe’yi çok iyi bilmeli ve kullanmalıyız Sevgili çocuklar okuyup, kendinizi geliştiremezseniz bir hiç olursunuz” diye konuştu.

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74