Karabağ Harabeye Döndü

E

rmenistan tarafından 1993 yılında işgal edilen Akdam şehri, Today gazetesi tarafından görüntülendi. Dağlık Karabağ’ı çevreleyen 7 önemli bölgeden biri olan şehrin Ermeni güçlerince işgal edilmesinin yıl dönümünde bölgeden görüntüler alındı. Akdam’ın, atom bombası atılan Japonya’nın Hiroşima şehrine benzediği belgelendi.

128 Bin Kişi Mülteci Oldu

1900’lü yılların başlarında Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecine girmesiyle birlikte Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesi üzerinde hak iddia etmeye başladı. Etnik çatışmaların savaşa dönüşmesiyle birlikte Ermenistan, 1991 ve 1993 yılları arasında Azerbaycan topraklarının beşte birini işgal etti. Ermeni güçleri, 23 Temmuz 1993’te ise Akdam şehrini ve 80 köyü işgal etti. İşgal sonucu büyük çoğunluğu çocuklardan oluşan 128 bin kişi yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalırken bölgedeki savaşta 6 bin kişi hayatını kaybetti. İşgalin Azerbaycan’a olan maliyetinin 6.179 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

BM Kararına Rağmen

Tamamen yıkılan evlerinden Azerbaycan’a kaçan mülteci durumundaki Azeriler, ilkel şartlarda felaket düzeyinde büyük bir sıkıntıyla hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Gıda yardımı programıyla hayata tutulan mülteci Azeriler, evlerine dönmeyi dört gözle bekliyor. Ermenistan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından Dağlık Karabağ ve diğer bölgelerdeki işgale son verilmesi ile ilgili kararı henüz yerine getirmiş değil.