Haberler

6 Devlet 1 Millet

C

umhurbaşkanı Abdullah Gül: “Biz artık bir milletiz, ama 6 tane de devletiz. Ortak davalarımıza sahip çıkacak ve halklarımızın müreffeh geleceği için müşterek çaba göstereceğiz.”

Türk Lİderler istanbul’da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve Kırgızistan geçici yönetimi Devlet Başkanı Rosa Otunbayeva, Çırağan Sarayı’nda hatıra fotoğrafı çektirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iş birliğinin sadece kardeş Türk devletleri arasındaki değil, bölgedeki bütün halkların barış, istikrar, huzur ve refahına katkı sağlayacağını kaydetti. Abdullah Gül, Türk Dili Konuşan Devlet ve Hükümet Başkanları 10. Zirvesi’nin ardından konuk devlet başkanlarıyla birlikte Çırağan Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi. Zirve sırasında genel görüşmelerin yanı sıra devlet başkanları, dışişleri bakanları arasında ve Başbakan ile çok yoğun görüşmeler olduğunu belirten Gül, ayrıca Azerbaycan, Türkmenistan ve Türkiye enerji bakanlarının üçlü bir toplantı gerçekleştirerek, Hazar Havzası enerji kaynaklarına ilişkin iş birliği imkânlarını görüştüklerini kaydetti.

İş Birliği Konseyi Kuruldu

Gül, Türk dünyasının kardeş ülkelerle arasındaki iş birliğinin kurumsallaştırılması maksadıyla İstanbul’da Türk İşbirliği Konseyi Sekreteryasının kurulmasının kararlaştırıldığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede Genel Sekreter olarak eski Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı’yı bu göreve atadıklarını söyledi. Türk İşbirliği Konseyinin, Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, Aksakallılar Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi ve Daimi Sekreteryadan oluşacağını belirten Gül, Ankara’da yerleşik olan Türksoy ve BAKÜ’de yerleşik Türk Parlamenterler Asamblesi ile Astana’da kurulan Türk Akademisinin de bu kurumsal yapıyı güçlendirmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

3 Ekim İş Birliği Günü

Abdullah Gül, toplantı sırasında, ülkeleri ve halkları arasındaki karşılıklı etkileşimi ve dayanışmayı ve iş birliğini daha da kuvvetlendirmek, ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla Türk-İş Konseyi kurulması, Türk Kültür ve mirasının korunması için Bakü’de bir vakıf kurulması, Astana’nın Türksoy tarafından 2012 yılı Türk Kültür Başkenti olarak ilan edilmesi, Astana’daki Türk Akademisi bünyesinde bir müze ve kütüphane kurulması, üniversiteler arası iş birliğinin ilerletilmesi, araştırma geliştirme faaliyetleri için özel bir fon kurulmasını kararlaştırdıklarını bildirdi.

Davamıza Sahip Çıkalım

Türk Cumhuriyetlerinin 20. bağımsızlık yıldönümünü gelecek yıl hep beraber kutlama üzerinde anlaşıldığını belirten Gül, bu çerçevede Türkmenistan’da bir kültür festivali düzenlemeyi kararlaştırdıklarını kaydetti. Gül, “Biz artık bir milletiz, ama 6 tane de devletiz. Bundan büyük bir gurur ve onur duyuyoruz. Ortak davalarımıza sahip çıkacak ve halklarımızın müreffeh geleceği için müşterek çaba göstermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakkari’deki mayın patlamasına ilişkin, “Mayın kullanarak sivil insanlara baskı yapmak, onları tehdit etmek, sindirmek için bir şekilde onlara karşı terör kullanmak… Bunu şiddetle telin ediyorum” dedi. Devletin hiçbir zaman vatandaşını terör örgütü karşısında yalnız bırakmayacağını, ezdirmeyeceğini kaydeden Gül, “Ne gerekirse her türlü tedbir alınacaktır. Ümit ediyorum ki bölgedeki vatandaşlarımız bu terör saldırısından ibret alıp, Türkiye’de neler yapılmak istendiğini en iyi şekilde değerlendireceklerdir” dedi.

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74