Haberler

Üç Ekim Türk Dünyası Günü Kutlandı

T

ürk Dünyası münasebetlerinin geliştirilmesi için Türk Cumhuriyetleri Devlet Başkanları 10. Zirvesi’nde her yıl kutlanması kararlaştırılan 3 Ekim Türk Dünyası Günü, Ankara’da kutlandı. Milli Kütüphane’deki konferans salonunda gerçekleştirilen programa Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yakup Deliömeroğlu, Türk Dili konuşan ülkelerin elçilik görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, yapılan çalışmaların 1992’de başlayan 18 yıllık değil 150-200 yıllık bir rüya olduğunu söyledi. Türk Dünyası Günü’nün dilde, fikirde ve işte başlayan hayallerin gerçekleşmesi anlamına geldiğini ifade eden İsen, “Bu hayaller 18 yıl ile sınırlandırılmamalı. Çok daha büyük hayal ve emeklerin yattığı serüvenin hayalidir bu gün.” dedi.

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar ise İstanbul‘da gerçekleştirilen Türk Cumhuriyetleri Devlet Başkanları 10. Zirvesi’nde alınan kararla bugünlere gelindiğini hatırlattı. Acar, “Türk Cumhuriyetinin ve Türk Dünyası’nın dil, kültür, tarih ve ortak siyaset bağlantılarının canlandırılması, küresel ve ekonomik ortaklıkların önemi artmıştır. Çağımızda yalnızca ekonomik boyutuyla değil çok yönlü stratejik münasebetlerin gelişmesi açısından tarihi bir dönüm noktası özelliği taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

Acar’ın ardından programda söz alan Avrasya Yazarlar birliği Başkanı Yakup Deliömenoğlu ise çok güzel bir günde çok üst düzey bir heyecan yaşadığını söyledi. Rahmetli CumhurbaşkanıTurgut Özal‘ın girişimleriyle ilk adımların atıldığını ifade eden Deliömeroğlu, Türk Dünyası’nın kendini ifade edecek bir iradenin ortaya konulduğunu belirtti.

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74