Haberler

Kırgızistan’da Ahıska Türkleri’nin Evlerinin Onarımı Tamamlandı

K

ırgızistan’ın başkenti Bişkek yakınlarında Ahıska Türkleri’nin yaşadığı Mayevka köyünde saldırılar sonucu tahrip edilen ve TİKA tarafından onarımına başlanan evlerin tadilatı tamamlandı. Proje kapsamında, Ahıska Türkleri’ne ait 5 ev temelden inşaa edildi ve 15 evin de geniş kapsamlı tamiri yapıldı.

82 Ahıskalı Türk ailenin yaşadığı köyde, 19 Nisan olayları sırasında evler büyük hasar görmüştü. Olayların ardından Mayevka köyünü ziyaret eden Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal ile TİKA Kırgızistan Program Koordinatörü Dr. Tayfun Atmaca, Türkiye’nin Ahıska Türkleri’nin evlerini yeniden inşa edeceğini belirtmişti. Kısa sürede tamamlanan inşa ve tadilatın ardından 20 ev düzenlenen törenle sahiplerine teslim edildi.

Büyükelçi Akçal törende yaptığı konuşmada, “Olayların hemen ardından köye geldiğimde sizlerin üzüntülü yüzlerini görmüştüm. Olayların ardından dört ay geçti. Hasar gören evler TİKA tarafından onarıldı. Türkiye esasen bu bölgede bunun için vardır. Sizlerin güler yüzünüzü görmek için buradayız. Bu beni çok mutlu ediyor” dedi.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı ise, kendisinin Ardahanlı olduğunu hatırlatarak, Ahıskalılarla hemşehri ve kardeş olduğunu belirtti. Ahıskalıların çok çile çektiğini bildiğini söyleyen Balcı, Türkiye olarak, Kırgızistan’da olduğu gibi bütün Türk dünyasında barış ve beraberlik, sevgi ve kardeşlik, dostluk ve dayanışma duygularının gelişmesini ve aynı hedefe birlikte gitmeyi arzuladıklarını vurguladı.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov da yakılan ve yıkılan evlerini onararak kendilerine teslim eden Türk hükümetine ve TİKA’ya minnettar olduklarını ifade etti. Yeni evine kavuşan Binali Dursunov ise “Biz çok memnunuz. Halkımız zorluk görmedi. Bir buçuk ayda evlerimiz yeniden imar edildi. Biz bunu kısa sürede yapamazdık. Türkiye bize sahip çıktı. Evlerimizi yaptı. Bir evin inşaatında 30-40 kişi çalıştı Allah sizden razı olsun. Komşularımız şaşırdı” diye konuştu.

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74