Haberler

Sürgün ve Gurbet Bitti: Cengiz Dağcı Vatanında

Y

azdığı romanları ile Kırım Türkleri’nin maruz kaldığı büyük zulümleri dile getiren edebiyatçı Cengiz Dağcı’nın naaşı Türkiye’nin teşebbüsleri ile Londra’dan Kırım’a getirildi. Akmescit Kebir Camisi’nde kılınan  cenaze namazına; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, BBP Genel Başkanı Mustafa Desdici, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, eski bakanlar Hasan Celal Güzel ve Mehmet Sağlam’ın da aralarında bulunduğu 200 kişilik heyet katıldı.

Cenaze namazını, Diyanet İşleri Başkanı Görmez kıldırdı. Ardından Dağcı’nın naaşı, Simperofol’e 100 km uzaktaki Yalta’ya bağlı Kızıltaş köyüne doğru konvoy eşliğinde götürüldü. Sık sık duygulanan Davutoğlu ve Günay da konvoyda yer aldı. Yaklaşık bir buçuk saat süren yolculuğun ardından Dağcı’nın cenazesi toprağa verildi.

Cenaze töreninde konuşan Kırım Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Abdulcemil Kırımoğlu, Davutoğlu’nu kastederek “Türk agalar bugün Cengiz agamızı bize getirdi. Kendilerine şükran ve minnetlerimizi iletiyoruz” dedi. Davutoğlu ise esas teşekkür edilmesi gereken kişinin Cengiz Dağcı ve Kırım Tatarları olduğunu söyleyerek, “O günlerde esaret altında yaşadı ama bugün doğduğu topraklara defnedilmek için bile olsa getirildiği için esareti bitmiştir. Hayatı boyunca eserleri ile bize yol gösteren Dağcı; kitaplarında ana, vatan, bayrak dil, özgürlük temalarını işleyerek bize bir ışık olmuştur” diye konuştu.

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74