Haberler

Abdullah Gül: Altı Devlet Tek Milletiz

C

umhurbaşkanı Gül’den “Hürriyetlerinin 20. Yılında Türk Cumhuriyetleri” toplantısında mesaj: Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan Azerbaycan ve Türkmenistan “altı devletli tek millet” bilinciyle hareket etmeli. Dayanışma içinde olmayan kaybeder.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın “altı devletli tek millet” bilinciyle hareket etmesi ve dayanışma göstermesi gerektiğini belirterek, “Önümüzdeki büyük imtihan da budur. Dayanışma içinde olmayanlar, tek kaldıklarında bazı büyük sıkıntılarla başa çıkamazlar. Dayanışma içinde olmak karşılıklı eşit ve saygın münasebete asla gölge düşürmez” dedi.

Kendilerini İspatladırlar

Ankara Rixos Otel’de düzenlenen “Hürriyetlerinin 20. Yılında Türk Cumhuriyetleri” uluslararası toplantısında konuşan Gül, “Aradan 20 yıl geçti, 20 yıl içinde büyük bir gururla ifade etmek istiyorum ki Türk cumhuriyetleri kendilerini ispatladılar, kuruluşlarını gerçekleştirdiler, tarih karşısında imtihanlarını verdiler ve bugün her birisi başı dik birer devlet olarak tarihte, coğrafyada yerlerini aldılar” diye konuştu.

Türk cumhuriyetlerinin cumhurbaşkanlarıyla büyük bir dostluk, samimiyet ve birlik içinde olduklarını kaydeden Gül, “Bunun görünür olmasından da hiç çekinmiyoruz. Çünkü gayet açık ve şeffaf bir iş birliği içindeyiz. Bu da hakkımızdır. Eğer hepimiz kendimizi tek bir milletin parçaları olarak görüyorsak, bu milletin fertlerinin, bu milletin topluluklarının, bu milletin devletlerinin yakın iş birliği içinde olmaları en tabii haklarıdır” dedi.

Geçen 20 yılda ekonomi, dış politika ve başta eğitim olmak üzere hayatın bütün alanlarında çok önemli projeler geliştirildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Önümüzdeki yıllarda bu projeleri daha titizlikle geliştirmek, bunlara yenilerini eklemek zorundayız” dedi. Bununla ilgili olarak, altı ülkenin üniversitelerinin, araştırma kurumlarının, bakanlıklarının yoğun çalışmalar yürüttüğünü belirten Gül, on yıllar sonra yeni başarıların kutlanacağına inandığını söyledi.

Sergi Gezdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara Rixos Otel’de düzenlenen “Bağımsızlıklarının 20. Yılında Türk Cumhuriyetleri” uluslararası toplantısındaki konuşmasının ardından, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte “Kitaplar ve Belgelerle Türk Dünyası” sergisini gezdi.

İş Birliği Şart

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Türk Cumhuriyetlerinin iş birliği içinde olmaları gerektiğini vurgulayarak, “Biz artık dünyada belirleyici olacağız, etken olacağız, sözümüz olacak. Yeter ki bir araya gelsinler, yeter ki birlikte geleceği planlasınlar” dedi.

Şimdi yeni bir dönüşümün eşiğinde olduklarını kaydeden Davutoğlu, İpek Yolunu bu kez tren yolları, enerji boru hatları ile yeniden uyandırmak zorunda olduklarını belirtti. Ülkelerin kendi içinde ne kadar güçlü olurlarla olsunlar, bu gücü küresel alana da yansıtmaları gerektiğine işaret eden Davutoğlu, “Bizim dışişleri bakanlığımızı kendi dışişleri bakanlığınız gibi kullanabilirsiniz. Benim büyükelçilerime kendi büyükelçileriniz gibi talimat verebilirsiniz” diye konuştu.

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74