Haberler

Yabancı Kelimeler En Büyük Tehlike

R

adyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Bursa Valiliği tarafından düzenlenen ‘Yerel ve Bölgesel Medya Eğitim Seminerleri’ nde “Türkçenin geleceği” masaya yatırıldı.

Toplantida konusma yapan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, kitle iletişim araçlarının ilköğretim çocukları üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ifade ederek, “İlköğretim çağındaki çocuklarımız haftada 5 saat Türkçe eğitimi alıyor ama televizyonu da 5 buçuk saat seyrediyor. İşte dil becerilerini geliştirebilecekleri bu yaşta, 5 saatlik bir Türkçe eğitimin yanında 5 buçuk saat televizyon seyretmeleri, kitle iletişim araçlarının ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Çocukların odalarında tek başlarına televizyon seyretmeleri, her duydukları kelimeleri dağarcıklarına almalarına yol açıyor. Bu yüzden çocukların dil gelişiminde kitle iletişim araçlarının önemli bir payı oluyor” dedi.

Türkçenin dünyada hızla yayıldığını söyleyen Akalın, “Bu dili öğrenmek isteyenler radyo ve televizyon yayınlarımızı uydudan seyrediyorlar. İfade bozuklukları, yabancı sözcük kullanımı dil için en önemli tehlike. Biz ‘dur’ demezsek Türkçenin yazımı, söyleşiyi insanlarımızı da zor durumda bırakacak. Elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız. Yayınlarda Türkçenin örnek bir şekilde ve doğru kullanılması gerek” diye konuştu.
Akalın, Türkçenin önündeki en büyük tehlikenin yabancı dil ve anlatım bozukluğu olduğunu belirterek, konuşmasını “Dil hataları en bulaşıcı hastalıktan daha çabuk yayılıyor. Dilimizin söz varlığında bulunmayan yabancı kelimelere yer vermeden Türkçenin kendi kelimelerini kullanarak gelecek nesillere çok güzel bir dilin bırakılmasını sağlamalıyız” diyerek tamamladı.

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74