Haberler

Kitaplar 6-7 Bin Kelime İle Yazılıyor

P
rof. Dr. Abdurrahman Güzel, “Yaplan araştırmalara göre ABD, İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkelerde temel eğitimden geçen çocukların ders kitapları 71 bin kelime ile yazılıyor. Türkiye’de ise ders kitapları sadece 6-7 bin kelime kullanılıyor ” dedi.

4. Milletler Arası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’nda konuşan Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, “Öğrenciler, bu 6-7 bin kelimenin sadece yüzde 10’uyla düşünüyor, konuşuyor ve yazıyor” dedi. İlköğretim birinci sınıf Türkçe kitabının kelime sayısının 860 olduğuna işaret eden Güzel:

“Yedi bölgede yaptığımız anket çalışmalarında birinci sınıf çocuklarımızın kullandığı kelime çeşidi sayısının, ortalama 180-200 civarında olduğu tespit edildi. Ayrıca çocukların kullandığı bu kelimelerden 100 kadarı, birinci sınıf Türkçe kitabında bulunmuyor. Demek ki çocuk 860 kelimeye karşılık sadece 120 kelime ile eğitimine devam ediyor. Çocuk kitaptaki 750 kelimeden habersiz. Ülkemizde ferdin yaşadığı dil kısırlığını, anlatma ve anlama kabilyetlerindeki eksikliği açık bir şekilde göstermesi bakımından bu rakamlar önemli” diye konuştu.

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74