Bosna Belgeselinin Galası Yapıldı

B

osna Tüneli belgeselinin galası yapıldı. Keçiören Necip Fazıl Tiyatro Salonu’nda, senaristliği ve yapımcılığını Yahya Coşkun’un, yönetmenliğini ise Öner Kılıç’ın yaptığı ‘Bosna Tüneli Bir Tünel Kaç Kişiyi Hayata Bağlayabilir’ belgeselinin galası yapıldı. Galanın açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçmi şte Bosna Hersek’in büyük acılar yaşadığını ve Müslüman olduğu için yok edilmeye çalışıldığını ifade ederek, “Bugün asılsız bir takım kıyımı dile getirenler, Bosna’da yaşanan kıyıma sessiz kaldılar. O dönemde Bosna’da Fransa’nın birlikleri vardı. Bu birlikler tarihe geçecek bir katliam yaşanırken olaylara  seyirci kaldılar. Bugün ermeni soykırımını iddia edenler Bosna-Hersek de yaşanan katliamı sadece seyrettiler” dedi.

Dünya ve Türkiye’den bu haksızlığa isyan eden insanların ortaya çıktığını hatırlatan Günay, “Ben de bunlardan birisiyim. O dönemde Bosna Dayanışma Grubu’nun üyesiydim. 1992’yi 1993’e bağlayan yılbaşı gecesinde Bosna Hersek de bulundum. Ambargolar nedeniyle şehre sadece tünel ile ulaşılabiliyordu. Yaklaşık 800 metre uzunluğundaki tünel, kanalizasyondan bozmaydı. Saraybosna’nın hayata bağlandığı tek yoldu. Oradan insanlar su ve hasta taşıyor, yardım malzemeleri oradan geliyordu. Herkes birbirine yol verirken ise ‘Allah’a emanet’ diyordu. Bu Bosna Hersek’in bir tür parolası idi. Gerçekten Allah’a sığınarak bu savaştan çok büyük acılarla çıktılar” dedi.