Haberler

Başbakan Erdoğan: “Ata yurdumuzda bulunmaktan büyük heyecan duyuyorum” dedi

B

aşbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyaretinde Başbakan Masimov ile başbaşa görüştü. Masimov Erdoğan’a “Mushaf-ı şerif” hediye etti. Erdoğan bu toplantıdan sonra Akorda Sarayı’na Kazakistan Cumhurbaşkan’ı Nazarbayev’i ziyaret etti.
Nazarbayev’den Övgü
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, “Küresel ekonomik krize rağmen yakaladığı büyüme performansı ile dünyaya örnek olan Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak isteriz” dedi. 
Kazakça konuştu, 5 Çocuk İstedi
Başbakan Erdoğan, Türk-Kazak İş Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmaya Kazakça başladı. Sık sık alkışlarla kesilen konuşması sırasında zorlandığını ifade eden Başbakan, “bugünlük bu kadar” diyerek Türkçe devam etti. 
Kazaklar’a en az 5 çocuk tavsiyesinde bulunan Erdoğan şunları söyledi:
“-Yolda gelirken kıymetli kardeşim Masimov’a söyledim. ‘Bak ben Türkiye’de, en az 3 diyorum. Sizin burada en az 3 çocuk değil, en az 5 çocuk demeniz lazım’ dedim. Çünkü 2 milyon 700 bin kilometrekareyi aşkın bir yüzölçümü, mali imkanlar vesaire bunlar yerinde. Bu nüfusla bu arazi, bu yüzölçümü birbirine uygun düşmüyor. Ama anlaştık.” 
Aksakal Cumhurbaşkanı 
Bir araya gelen Başbakan Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, daha sonra iki ülke arasında “Yüksek Seviyeli Stratejik İş Birliği Konseyi” kurulmasına ilişkin ortak anlaşmayı imzaladı. 
Erdoğan, birlikte yaptıkları basın toplantısında ise Nazarbayev’den “Türk dünyasının aksakal cumhurbaşkanı” diye söz etti. Nazarbayev’in 11-12 Ekim tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret edeceğini açıklayan Erdoğan “Sizleri sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.
Erdoğan, Türkiye ve Kazakistan arasında örnek teşkil edecek bir dayanışma olduğuna işaret etti. Nazarbayev de, Başbakan Erdoğan’a hitaben, “Türkiye 200 milyar dolar seviyesindeki gayri safi milli hasılasını, sizin önderliğinizde 800 milyar dolar seviyesine yükseltmiştir. Bu sizin ve partinizin büyük bir başarısıdır” diye konuştu. 
Erdoğan’dan Türk Dünyası’na Çağrı
Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden mezun olan talebeler’e diplomalarını veren Başbakan Erdoğan, “Kazakistan ile eğitim alanındaki işbirliğine büyük önem veriyoruz. Bir Bakalorya Sistemi’ni, bir Erasmus’u bizler kendi aramızda niçin yapmayalım? Bunları kendi aramızda gerçekleştirebiliriz” dedi.

 Başbakan Erdoğan, Kazakistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden mezun olan üstün başarılı öğrencilere diplomalarını, konakladığı otelde düzenlenen törenle verdi. 
 “Ata yurdumuzda bulunmaktan, dost ve kardeşlerimizle kucaklaşmaktan büyük heyecan duyuyorum” diyen Başbakan Erdoğan, Kazakistan’ın son yıllarda gerçekleştirdiği kalkınma hamlesini takdirle izlediklerini, Kazakistan’ın başarılarından iftihar ettiğini söyledi. 
  
Kazakistan’ın büyük değişiminde “aksakalımız, değerli dostum” diye hitap ettiği Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in engin devlet tecrübesi ve vizyonunun büyük payı olduğuna işaret edem Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Kazakistan’ın diplomatik ilişkilerinin 20. yılında iki ülke ilişkilerinin geldiği seviyenin tarihi bir aşama olduğunu kaydetti. 
  
Başbakan Erdoğan, iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem başladığını vurgulayarak, dün Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile imzalanan Yüksek Seviyeli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına dair ortak açıklama ve Yeni Sinerji Ortak Ekonomik Programı’nın, ilişkilerin en üst seviyede ele alınmasına imkan sağlayacağını söyledi. 
 
 Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin niteliğini belirleyen esas unsurun, iki kardeş halkın paylaştığı ortak değerler olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Ortak tarih, kültür, köken ve dil, bütün bu değerler ülkelerimizi birbirine sarsılmaz değerlerle bağlayan unsurlardır” dedi. 
Erdoğan, yeni mezunlara çeşitli hediyeler de verdi.
 
(Mehmet Can)

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74