Haberler

Karadağda Yüz Yıllık Medrese Hasreti Sona Erdi

K

aradağ’da Balkan savaşının ardından kapanan ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yeniden yaptırılan “Mehmed Fatih Medresesi” (imam hatip lisesi) 100 yıl sonra ilk mezunlarını verdi. 

Karadağ’ın başkenti Podgoritsa yakınındaki Tuzi’de bulunan ve son mezunlarını 1912’de veren, 2008’de TİKA tarafından yeniden yaptırıldıktan sonra eğitime başlayan medresenin ilk mezunlarının diploma törenine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Karadağ Başbakanı İgor Lukşiç, Karadağ Devlet Bakanı Rafet Husoviç, Karadağ Meclis Başkan Vekili Rıfat Rastoder, Türkiye’nin Podgoritsa Büyükelçisi Emine Birgen Keşoğlu, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Feyziç, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç, Diyanet İşleri Başkanlığı Temsilcisi Prof. Dr. Ali Erbaş, öteki yetkililer ve aileler katıldı. 

  Mezunların isimlerinin okunduğu, başarılı öğrencilere hediyelerin verildiği, Kur’an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu törende konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, kendisi ve Başbakan Erdoğan’ın da imam hatip lisesinden mezun olduğunu hatırlatarak, “Bu okullar başarı hikayelerini her yerde başarıyla yazan okullardır. Ben burada da bu okulların ülkenin eğitimi, kültür ve sanayisine büyük katkı sağlayacaklarına yürekten inanıyorum” dedi. 

 Mehmed Fatih Medresesi’nin öğrencileri bundan sonra hiç ara vermeden her yıl böyle törenler düzenlemek ve velileriyle yüz yıllarca bunun sevincini paylaşmasını dileyen Bozdağ, okulun açılmasına katkıda bulunan herkese teşekkür etti. 

 Farklı diller, farklı kültürlerin bir zenginlik olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, dünyanın dört bir yanında farklı anlayışların bulunduğu ve birlikte yaşama kültürü geliştirenlerin mutlu bir şekilde yaşadıklarını kaydetti. 

  Türkiye’de çok sayıda Karadağlı vatandaşın yaşadığını ve aynı zamanda bu insanların Karadağ’da akrabaları bulunduğunu ifade eden Bozdağ, “Bu vatandaşlar iki ülke arasındaki güçlü münasebetlerin sigortasıdır” dedi. 

  “Bu yüzden nerede bir eğitim varsa biz orada olduk, orada oluruz” diyen Bozdağ, “Bugün buradayız çünkü buradan çıkan aydınlık hem Balkanları hem de dünyanın aydınlatmasına katkı sağlayacaktır. Mehmed Fatih Medresesi son mezunlarını 1912’de vermiş, 100 yıl aradan sonra Mehmed Fatih Medresesi yeniden ilk mezunlarını verdi. Bunun için bugün tarihi ve anlamlı bir gündür, biz de bu tarihe tanıklık etmek için buradayız” dedi
 
  Törende konuşma yapan Karadağ Başbakanı İgor Lukşiç de ;   “Türkiye’de 10 yıl önce çıkan ampul buraları da aydınlattı”dedi.

  Karadağ İslam Birliği Başkanı (Diyanet İşleri Başkanı) Rifat Feyziç, törende yaptığı konuşmada, Karadağ’daki Müslümanların Osmanlı’nın Balkanlardan ayrıldıktan sonra yaklaşık 100 yıl yalnız kaldığını anlattı. Feyziç, şöyle konuştu: 

  “100 yıl boyunca bu topraklarda yalnız kaldık, adaletsizler yaşadık ve 100 yıldır hep bugünleri bekledik. Türkiye’de 10 yıl önce ortaya çıkan ampul buraları aydınlattı ve böylesi tarihi günleri yaşamamızı bize sağladı.  Türkiye yönetimi dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Karadağ’daki Müslümanlara da destekte bulunuyor. Bu bölgelerde de hoşgörü ve refaha büyük katkılar sağlıyor. Türkiye’de ortaya çıkan ampulün ışığı buradaki adaletsizlikleri, sıkıntıları yok etti.”  dedi.
  

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74