Haberler

Osmanınlıca Kelimeler Unutulmayacak

S

ırbistan’daki Boşnak nüfusun kalabalık olarak  yaşadığı Sancak bölgesinde eskiden kullanılan kelimeler, unutulmamaları için sözlükte toplandı. Hazırlanan ilk Sancak sözlüğü olma özelliği taşıyan eser, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlenen programla tanıtıldı.

Sırbistan’da Boşnak nüfusun yaşadığı Sancak bölgesinde eskiden kullanılan ve günümüzde unutulmaya yüz tutan kelimelerin bir araya getirildiği sözlüğün tanıtım programına, Boşnak akademisyen Prof. Dr. Muhamed Filipoviç, Saraybosna Üniversitesi Edebiyat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Yahiç, dil ve edebiyat uzmanı Prof. Dr. Hasniya Muratagiç Tuna, Prof. Dr. Sait Kaçapor ile çok sayıda davetli katıldı.

Prof. Dr. Muhamed Filipoviç, burada yaptığı konuşmada, Sancaklı Boşnakların kimliklerinin bir parçası olan bölgeye ait atasözü, kelime ve ifadeleri kapsayan böyle bir sözlük hazırlanmasının önemli olduğunu belirtti. Sancaklı Boşnakların hem Türkiye hem de Bosna Hersek’e göç ettiğini, bu sırada binlerce kelime, sözcük ve atasözünün kaybolduğunu vurgulayan Filipoviç, ”Bu sözlük, yeni nesillerin bu hazineye sahip olması için bir fırsat” dedi. 
10 Bin Kelimelik Lügat
 
Çalışmayı kız kardeşi Şefka Begoviç Liçina ile yapan Cavit Begoviç de sözlüğün, Sancak bölgesinde eskiden kullanılan, günümüzdeki Boşnakça’da ender bulunan 10 bin kelime, 3 bin ”Sancak ifadesi” ve yerli yazarların kullandığı 11 bin 500 sözcük kullanım örneğini barındırdığını ifade etti. 
Sancak’taki halkın son yüzyılda kültürünü yaşayamadığı ve bu dönemde sözlü mirasın kaybolmaya başladığına dikkati çeken Begoviç, ”Atalarımızın geçmişte kullandığı Türkçe kökenli kelimelerin büyük kısmı artık kullanılmıyor. Bu mirasının bir kısmını gelecek nesillere bırakmak istedik” diye konuştu. 

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74