Haberler

Ayvazoğlu: “Yeni Nesil Ata Dilini Unuttu”

B

eşir Ayvazoğlu, atalar ruhunu yansıtmayan Türkçe’nin sesini, nüanslarını, hikayelerini, arka planını kaybettiğini söyledi. Ayvazoğlu TBMM’de, ”Ben Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yerinde olsam Ali Fuat Başgil’in metnini önüme koyarım” dedi. 

Gazeteci, yazar, şair, edebiyatçı Beşir Ayvazoğlu, eski isimlerin daha güzel olduğunu belirterek, ”Kusura bakmayın ama gizem, simge, imge gibi isimler, isim falan değil. Bunlar köksüz isimler. Zeynep, Hatice gibi isimler daha güzel isimler” dedi. 
Ayvazoğlu, Meclis personeline, ”Türkçe’nin doğru ve etkili kullanımı eğitimi” çerçevesinde, ”Türkçe eski zenginliğine yeniden kavuşabilir mi?” konferansı verdi. 
İşyerlerine yabancı isim verilmesini eleştiren Ayvazoğlu, ”İşyerlerine yabancı isim koyan insanlara ‘neden koydunuz?’ diye sorduğunuzda, ‘yabancı isim koyduğumuz zaman müşteri itibar ediyor’ diyecektir” dedi. 
Ayvazoğlu, insanların Türkçe isimler koymaları konusunda teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayvazoğlu, önce insanların işyerlerine neden yabancı isim koyduğunun ortaya koyulması, ardından da bunun çözüm yollarının araştırılması gerektiğini ifade etti. 
Bunun tamamen sosyolojik bir mesele olduğunu belirten Ayvazoğlu, bu problemin kanun çıkarmayla düzeltilemeyeceğini, önce insanların zihniyetinin değiştirilmesi gerektiğini kaydetti. 
Türkçe’nin zenginliğinin kullanılamadığına işaret eden Ayvazoğlu, ”Yabancılara, onların sözlerine damga vuracak Türk üst kimliğinden bahsedemiyoruz” dedi. 
Türk dili ve kültürünün yabancı saldırılara karşı dayanıksız hale geldiğini öne süren Ayvazoğlu, Azeri dili ve kültürünün bile Türkçe’ye göre daha dirençli olduğunu söyledi. 
Ayvazoğlu, bugünkü Türkçe’nin, ”atalar ruhundan bugüne unsurlar taşımadığını” söyledi.
 Küreselleşmenin tehlikesine dikkat çeken Ayvazoğlu, ”Ancak küreselleşmenin iyi taraflarını alıp onları kültürümüze koymak lazım. İçimize kapanıp kendimizi de tecrit etmemeliyiz” dedi.

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74