Haberler

Türkiye’den Kosova’ya Büyük Destek


R

amazan Bayramı öncesi Evlad-ı Fatihanı ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, büyük sevgi gösterileriyle karşılandı. Bozdağ ve beraberindeki heyetin Kosova’daki temasları, Kosovalı yetkililer, halk arasında ve medyada geniş yankı buldu. 

Kosovalılar, Türk yatırımlarının açılışı, temel atma, yardımların teslim töreni, Türkler tarafından verilen iftarlara katılmak için gelen heyete ve Türkiye’ye, siyasi, ekonomik ve kültürel destek için teşekkür etti. Halk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın her ismi geçince alkışlayarak hayranlıklarını gösterdi. 

Bekir Bozdağ, kendisini bir an olsun yalnız bırakmayan Türk asıllı Kosova Yatırım Bakanı Mahir Yağcılar olmak üzere çok sayıda bakan, yetkili ve Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava ile görüştü ve Türkiye’nin desteğini dile getirdi. İki kardeş ülkenin birbirine tarihi bağlarla bağlandığını anlatan Bozdağ, Kosova’nın sınırlarının değişmez olduğunu kabul ettiğiklerini, kuzeydeki Sırplarla uyuşmazlığın görüşmeler yoluyla çözülmesini istediklerini ifade etti. 

Bozdağ, ikili görüşmelerin yanı sıra, Kosova Sağlık Bakanlığı’na beş adet hibe ambulans teslimini gerçekleştirdi, restorasyonu TİKA tarafından gerçekleştirilen Gazi Mestan Türbesi ile Gilan Alaaddin Medresesi’nin ve Bursa-Osman Gazi Belediyesi tarafından hizmete hazır hale getirilen Prizren Engelliler Evi’nin, açılışını gerçekleştirdi. Bozdağ, ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek Kaçanik Sinan Paşa Camisi’nin restorasyon çalışmasını başlattı, Türk işadamları tarafından kurulan Kamila Çikolata fabrikasını açtı, Türk belediyeleri ve vakıflar tarafından Kosovalı Müslümanlara verilen iftar yemeklerine katıldı. 

Bütün bu faaliyetlere katılan Kosovalı yetkililer ve halk, Türkiye’nin desteğinden çok memnun kaldıklarını ifade etti. Gilan’daki Medresenin açılışında konuşan İslam Birliği Başkanı (Diyanet İşleri Başkanı) Naim Tırnava, “Bu medrese Osmanlı tarafından yapıldı. Tekrar inşası Osmanlı torunları tarafından gerçekleştirildi. Türkiye kendisine yakışanın yapmaktadır. Kültürel miras, tarihi ve ortak manevi bağlar, iki ülke arasında en güzel köprüdür” açıklamasında bulundu. 

Sinan Paşa Camisi’ne el atıldı 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kosovalı Türk Bakan Mahir Yağcılar, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe ve Kaçanik’te Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava ile birlikte restore edilecek olan Sinan Paşa Camisi’ni gezdi. Bakan ve başkan coşkuyla karşılandı. Bu sırada Türkiye, Kosova ve Arnavutluk bayraklarının yan yana dalgalanması dikkat çekti. Kosovalıların bu üç bayrağı da çok sevdikleri biliniyor. 

Sultan Murat Türbesi de Mahzun Kalmayacak 

Kosova’nın başkenti Priştine’ye 10 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği büyük bir cami yapılıyor. Kosova İslam Birliği tarafından yapılacak camiye Türkiye de maddi destekte bulunacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın projeyi yakından takip ettiği öğrenildi. Camide otopark, kütüphane ve konferans salonları gibi sosyal tesislerin de yer alacağı bir kültür merkezi olması planlanıyor. Eser aynı zamanda Kosova’nın ilk dört minareli camisi olacak. Priştine yakınlarında bulunan Sultan Murat Hüdavendigar’ın türbesinin yanında cami bulunmuyor. Türkiye, Sultan Murat’ın türbesinin yanındaki arazileri de kamulaştırarak bir cami yapmayı planlıyor. Sultan Murat’ın türbesini ziyarete gelenler küçük bir mescitte namaz kılmak zorunda kalıyor. 

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74