Haberler

Ağlama Tuna

H

alide Alptekin, Balkan faciasının 100. yılına ithaf ettiği, “Ağlama Tuna” romanında, savaş ve göç sırasında yaşanan acıları dile getiriyor. Roman, TÜYAP kitap fuarında okuyucuyla buluşacak.

Yazar Halide Alptekin’in, “Ağlama Tuna” isimli yeni romanı Yitik Hazine yayınlarından çıktı. İlk defa, 17 Kasım’da açılacak olan TÜYAP kitap fuarında okuyucuyla buluşacak olan romanda, Balkan Savaşları ve Anadolu’ya göç sırasında yaşanan acı olayları ele alınıyor.

Halide Alptekin, Balkan faciasını kor alev gibi sinesine çeken ailesinin yaşadıklarını kalemiyle günümüz insanına aktarıyor. Tuna ise hâlâ ağlıyor. Balkan Savaşlarının 100. yıl dönümünde faciayı iki Türk ailesinin gözüyle anlatan romanda savaşların öncesi, sıcak çatışmalar sırası ve anavatana göç esnasında yaşanan acı hatıralar, Romancı Halide Alptekinin mükemmel üslubuyla okura sunuluyor.

Halide Alptekin, Balkan faciasını kor alev gibi sinesine çeken ailesinin yaşadıklarını kalemiyle günümüz insanına aktarıyor. Romanın ilk bölümünden:

“Abdullah Efendi (Kocadede), mahallenin meraklı genç ve çocuklarını etrafına toplamış, onlara şanlı ecdatlarını anlatıyordu:

Tuna derler bir gümrah nehirdir, bizim nehrimiz.
Rumeli-i Şahane derler, verimli bir topraktır bizim vatanımız;
Osmanlı derler bir koca imparatorluktur bizim devletimiz ve de İslamiyet derler en son, en yüce bir dindir bizim dinimiz bre…”

Romanda, Türk tarihinde en ağır hezimetlerden biri olan Balkan Harbi’nde yapılan hatalar, yaşanan acılar, büyük dramları öğrenmek isteyen ve Rumelide yitirilen vatanın hikayesini bilmek isteyenlere nefis bir okuma vaadi sunuluyor.

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74