Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Doğu Türkistan’da

R

esmi temaslar kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti Sincan Özerk Bölgesi başkenti Urumçi’de bulunan Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ziyaretinin ilk gününde Sincan Uygur Özerk bölgesi Din İşleri Genel Müdürlüğünü ziyaret etti. Bölgedeki din işleri Genel Müdürü Wei Xin Hui’den bilgi alan Görmez, inanç özgürlüğüne vurgu yaptı.

Başkan Görmez, konuşmasında şunları dile getirdi: “Çağdaş Dünya bu gün farklı din, dil, ırk ve kültürleri barış içerisinde birlikte yaşatma konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Dünyanın bu konuda kadim tecrübelere ihtiyacı vardır. Bu tecrübelerin devam ettirebilmesi için gerekli şartlardan birincisi, din ve inanç özgürlüğüdür. Herkes inancını ne kadar özgürce yaşayabilirse birlikte yaşamak o kadar kolaylaşır. İkinci önemli husus ise doğru dini bilgilerin öğretilmesidir. İnsanlar kendi çocuklarına kendi inandıkları dini, eğitim ortamında öğretebilirse barış içinde birlikte yaşamak o kadar güçlü hale gelir.”
Cehaletin taassubu getireceğini belirten Görmez, din eğitimi konusunda yardımlaşmaya hazır olduklarını da ifade etti.