Haberler

Kazak Türkleri Hakkında Ciddi Bir Eser: Kazaklar Nasıl Ruslaştırılmaya Çalışıldı?

P

rof. Dr. Mekemtas Mirzahmetov tarafından “Kazaktar Kalay Orıstandırıldı” (Kazaklar Nasıl Ruslaştırıldı) adıyla kaleme alınan, Prof. Dr. Z. Bağlan Özer ve  Yrd. Doç. Dr. B. Tümen Somuncuoğlu tarafından Türkiye Türkçesine aktarılan  eser, “Kazaklar Nasıl Ruslaştırılmaya Çalışıldı” adıyla Çankırı Karatekin  Üniversitesi Avrasya Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından  Avrasya Araştırma Serisinin 4. Kitabı olarak yayınlandı. 

176 sayfadan oluşan eser üç bölüm ve bir röportajdan oluşuyor. 

1- “Millet Nasıl Ruslaştırıldı?” (Muhtar Avezov’un oto sansürünün tarihçesi), 

2- “Vatan Nasıl Ruslaştırıldı?” (Vatan Tarihi-Millet Tarihidir), 

3- “Şuur Nasıl Ruslaştırıldı?”(Alfabe niçin değiştirildi?) başlıklarından  oluşuyor. 

4- Yazarın şahsi, sanat ve bilim çalışmaları  üzerine kapsamlı bir röportaj yer alıyor.

Sovyetler Birliği’nin kurulması ile Türk halkları bir beklenti içine girseler de bu dönemde asimilasyon Türkistan’da ve diğer Türk bölgelerindeki yeni bir şekil  almıştır. Sovyetler Birliği hâkimiyeti altındaki bütün azınlıkların ve yerli hakların  Ruslaştırılması projesinde Çarlık Rusya’sının daha uzun süren idaresi döneminde  elde edemediği neticelere ulaşılmıştır. 

Sovyet Rusya 70-80 yıl gibi kısa  sayılabilecek bir zaman diliminde Ruslaştırma faaliyetlerinde önemli bir mesafe  kat etmiş olsa da hakimiyeti altındaki milletleri tamamen dönüştürmeyi  başaramamıştır. İdeolojik eğitim sistemi ile yeni nesillerin yetiştirilmeye  çalışıldığı ve yeni bir Sovyet insanı meydana getirmeye çalışıldığı bu dönemin  başlangıcında kullanılan sembol milli, muhteva ise sosyalist idi.

Sovyet rejiminin 1991 yılında yıkılışından iki yıl sonra okuyucu ile buluşan bu  çalışma, hürriyetlerine kavuştuktan sonra halkın şuurlu kesimini oluşturan  edebiyat ve tarih çevrelerinin kendi halklarına karşı borçlarını ödemelerinin bir  örneğidir. 

Kitabın birinci bölümünde “Millet Nasıl Ruslaştırıldı?” (Muhtar  Avezov’un oto sansürünün tarihçesi) başlığını taşıyor. Bu bölümde Rusya ve  Sovyetler Birliği döneminde Kazaklara yönelik asimilasyon politikaları ele  alınarak örneklendirilmiştir. Hatta asimilasyon politikalarını dile getirenlerin bile  cezalandırıldığı bütün açıklığıyla vurgulanmıştır

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 74