ksaray ilini bilirsiniz muhakkak. Bu ilin Ortaköy adında bir ilçesi var. Bu ilçenin de “Plevne” adında bir mahallesi… Bu mahallede evleri bulunanların çoğu Avrupa’da yaşamakta. Her aileden en az bir kişi senelerdir yurt dışında yaşar.
Geride bıraktığımız mart seçimlerinde bu mahalle muhtarını seçecekti. İki aday vardı. Kıran kırana bir mücadele, görmeniz, duymanız gerek. Muhtar adayları için Almanya’da bile kulis yapılıyordu. Aksaraylıların düzenlediği bir geceye katıldım. Gündem yoğun olarak yine kimin muhtar olacağı. Muhtar yakınları bire bir temasla tarafı oldukları adaylar için propaganda yapmaktalar.
Aklıma takıldı birine sordum: “Plevne senin için ne ifade ediyor?” Cevap veremedi.
Dur bir tanesine daha sorayım dedim, yine cevap alamadım. Hadi birine daha, hadi birine daha derken, en az 20 kişiye sormuşum. Plevne’yi bilir misin gardaş? Kimse Plevne’nin ne anlama geldiğini bilmiyor. Hayretler içine düştüm, eminim muhtar adayları bile bilmiyordur Plevne’yi. Balkan dağlarıyla Tuna Nehri arasında bereketli bir arazinin ortasında kurulu bir kasabadan, Aksaraylı hemşehrimin nereden haberi olsundu ki!..
Nereden bilebilecekti Ortaköy’ün Plevne Mahallesi sakinleri, Plevne’nin Türk-Osmanlı tarihinde önemli bir yeri olduğunu.Bir roman mı yazılmıştı, bir belgesel mi yapılmıştı Plevne hakkında? Bugün ülkemizde birçok mahallenin, okulun, sokağın ismi Gazi Osman Paşa’dır. Ama hiç kimse bilmez bu Gazi Osman Paşa kimdir, nedir?
Hiç kimse bilmez bu Paşanın Plevne’deki Ruslara karşı 145 günlük direnişini. Bugün Rus yazarları Plevne hakkında onlarca kitap roman, tarihçe yazmıştır. Onlarca belgesel çekmişlerdir Plevne savaşı hakkında. Yüzlerce makale yazmışlardır, unutturmamak için. Bugün Moskova sokaklarında hangi Rus’a Plevne’yi sorsanız size bülbül gibi şakıyacaktır. Bir tane sinema filmi yapmak kimsenin aklına gelmedi, Plevne’nin, Sarıkamış’ın, Çanakkale’nin, Medine Müdafaası’nın, Kanije’nin, Silistre’nin anlatıldığı.
Şunu asla unutmamak gerek: Plevne Savaşı Kurtuluş Savaşı’na eş değer bir savaştır. Plevne müdafaası olmasaydı, İstanbul olmazdı, Anadolu olmazdı.
Oğuz Ağca